Bună dimineața,
Au trecut 10 din cele 30 de zile alocate campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din mai, 2025, în România, adică o treime din perioada oficială în care candidații la președinția României își pot prezenta cetățenilor viziunea, programele lor și direcțiile politice pe care le vor urma, în cazul în care vor fi aleși.
Inițial, ediția asta Misreport începea cu un rezumat scurt al principalelor declarații făcute de candidați în aceste zece zile (îl găsiți la finalul ediției).
Apoi am realizat că aproape niciuna din știrile apărute în campania prezidențială din 2025 nu se referă direct la rolul și atribuțiile prezidențiale, așa cum apar ele în Constituția României. (Presidency.ro)
Pe scurt, candidații la prezidențiale s-au referit foarte puțin sau deloc la poziționările lor strategice față de câteva realități esențiale: securitatea României, războiul Rusiei în Ucraina, de la granița României, războiul hibrid al Federației Ruse împotriva statelor UE, parteneriatele strategice ale României raportate la fluiditatea relațiilor dintre SUA și UE, ascensiunea dezinformării sau posibilitatea unei recesiuni economice, în condițiile în care deficitul bugetar al României atinge un procent alarmant.
Așa că m-am pus în pielea unui cetățean și am făcut un exercițiu de informare corectă.
Am căutat programele politice oficiale pentru campania electorală din 2025 ale candidaților clasați pe primele cinci locuri în majoritatea sondajelor de opinie, urmărind să înțeleg poziționările lor pe linia de politică externă și securitate a statului.
Am descoperit că aprilie 2025 e un moment ideal pentru toți românii care și-au trecut în CV „competențe de navigare pe internet”.
Și asta pentru că în aproape niciunul din cele cinci cazuri nu am putut să ajung, printr-o căutare simplă, la site-urile oficiale ale candidaților sau la programele lor politice asumate oficial.
Am folosit motorul de căutare Google și am făcut căutări simple după cuvinte cheie. Într-o ordine aleatorie, iată ce am găsit:
Crin Antonescu (căutare simplă: crin antonescu program politic 2025)
Cel puțin primele patru pagini de rezultate returnate de Google în urma acestui search nu conțin nici site-ul oficial al candidatului, nici programul politic, nici măcar o pagină oficială a Alianței Electorale „România Înainte”.
Am folosit pagina oficială de Facebook a candidatului, care apare abia în pagina 2 de rezultate Google, și așa am ajuns la programul politic pe care îl propune candidatul susținut de PSD, PNL și UDMR - un fișier PDF.
Pe linia politicii externe, Antonescu propune viziunea sa: „Construcția strategiei generale de politică externă și de securitate a României va pleca de la premisa că România este o țară de primă linie, cu toate responsabilitățile, riscurile și oportunitățile care derivă din această abordare. Creșterea rolului României în consolidarea Flancului Estic al NATO prin conceperea posturii de apărare și securitate națională în jurul bazelor NATO din țară va fi un obiectiv fundamental de politică externă”.
De remarcat, Crin Antonescu este singurul candidat care tratează într-un capitol singular relațiile României cu Uniunea Europeană. V-am da link direct către acesta, dar, cum spuneam, programul său politic e un fișier PDF descărcabil.
În fine, Antonescu își mai propune să pună bazele pentru o reorganizare administrativă a României.
Puteți citi un rezumat critic al programului politic al lui Crin Antonescu aici. (Centrul de Expertiză Europeană via Contributors)
George Simion (căutare simplă: george simion program politic 2025)
Site-ul oficial de campanie al candidatului AUR apare al doilea, în prima pagină de rezultate ale căutării. Îl găsiți aici.
Conține materiale de campanie ale candidatului, meditații personale despre sărbători creștine, alte proiecte politice derulate, dar niciun program electoral.
Am căutat în site programul electoral al candidatului.
Am revenit la Google și, în pagina 3 de rezultate, am identificat un video postat pe pagina de Facebook a AUR, de acum 9 luni, în care Simion vorbește despre „Planul Simion pentru România”.
Următoarea informație indexată de motorul de căutare e din decembrie, 2024, și spune că acesta nu va candida la prezidențiale.
Am căutat direct Planul Simion pentru România. Îl găsiți aici, fără marcaje electorale, cu un mesaj care vă redirecționează către site-ul oficial, unde nu există programul politic.
Dar, de pildă, dacă vă interesează direcția de politică externă pe care o va promova Simion ca președinte - și care e una din atribuțiile esențiale ale președintelui - o găsiți aici, la „alte măsuri”. E enunțată în cinci propoziții, al căror miez e că România „nu se implică în războaiele altora”.
Măsurile principale propuse de candidatul AUR sunt în continuare cele de anul trecut: case la 35.000 de euro sau refinanțarea creditelor cu dobândă 0. Niciuna din acestea nu au legătură cu atribuțiile constituționale ale președintelui.
De fapt, mi-a rămas în cap acest titlu de pe site-ul lui George Simion, care rezumă obiectivele sale electorale din 2025: „Am un singur obiectiv în cursa prezidențială: revenirea la democrație! FOTO&VIDEO”.
Victor Ponta (căutare simplă: victor ponta program politic 2025)
Singura legătură către un canal oficial al candidatului independent Victor Ponta din primele 5 pagini de rezultate Google e pagina sa oficială de Facebook. De acolo am ajuns pe site-ul oficial al candidatului, victorponta.ro, lipsit de marcaje electorale.
Programul său politic se numește Agenda 2030 și poate fi consultat aici.
Singura referință la politica externă a României din Agenda lui Ponta e Proiectul Strategic România-SUA, respectiv baza Mihail Kogălniceanu.
În rest, Ponta se angajează să facă referendumuri obligatorii ca o „revenire la popor”, declară război traficanților de droguri pe modelul președintelui SUA, Donald Trump, cere respect pentru militari și polițiști și anunță că vrea întoarcerea a un milion de români acasă - nu e clar cum.
Site-ul său de campanie nu are opțiunea de search, dar de curiozitate, am făcut un search special: https://victorponta.ro/?s=europeana .
Așa am descoperit că Victor Ponta menționează UE o singură dată, pe homepage: „Să punem din nou interesul național în centrul deciziilor și să folosim toate drepturile noastre în Uniunea Europeană, inclusiv dreptul de veto, atunci când e în joc viitorul României.”
Elena Lasconi (căutare simplă: elena lasconi program politic 2025)
Prima pagină de rezultate din Google returnează două legături din 2024: Planul Elenei Lasconi pentru primele 100 de zile de mandat prezidențial și Programul de Guvernare al USR, din 2024. Niciunul din cele două nu poate fi considerat un program politic al candidatei.
Am apelat din nou la pagina oficială de Facebook a candidatei, care ne trimite la site-ul ei oficial: elenalasconi.ro. Unde găsim povestea ei și planul ei de candidatură. Îl puteți citi aici.
Abia la punctul 10 din program, Elena Lasconi se referă la politica externă. „România este o țară mare, dar nu își valorifică potențialul diplomatic” - sună prima frază a secțiunii.
În schimb, găsim aici o poziționare clară a României față de Rusia, parteneriatul strategic cu SUA și rolul în UE. Lasconi își propune consolidarea relației cu Polonia și dezvoltarea formatului B9, cu includerea Greciei.
Nicușor Dan (căutare simplă: nicusor dan program politic 2025)
Site-ul oficial de campanie al lui Nicușor Dan e primul care apare în rezultatele returnate de Google - deci e posibil :)
Programul politic - dacă poate fi numit așa - al lui Nicușor Dan, conține trei probleme ale României și trei propuneri de rezolvare a acestora, fără vreo referință directă la politica internațională, securitatea țării, poziționări strategice etc
Le găsiți aici. Dacă scrollați puțin.
…okay, Misreport, ce e cu atitudinea asta de boomeri pe voi?
Există și alte surse de informare decât site-urile oficiale și programele politice! *1
E adevărat, există, și e bine să le folosim pe toate. Dar, în același timp, repetăm aici de ani de zile că rețelele sociale nu sunt ziare și ar trebui să ne luăm informațiile din surse verificate și credibile - în lipsa lor, avem în față haosul generat de dezinformare&manipulare.
E o responsabilitate a cetățenilor să se informeze corect - oricând, și mai ales în timpul campaniilor electorale.
Dar vine dublată și de responsabilitatea candidaților politici - acel „accountability” de care vorbesc chiar ei uneori - de a oferi platforme serioase, consistente, credibile și asumate de informare. Pentru că ele sprijină deciziile bazate pe altceva decât zvonuri, minciuni sau manipulare.
E fascinant că într-o țară în care Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale din cauza suspiciunii de ingerință străină, candidații și partidele politice arată atât de puțină considerație pentru un proces de informare corectă a cetățenilor.
În lipsa unui program politic asumat și consistent, e greu să verifici integritatea și credibilitatea unui candidat - când a vorbit serios? În declarațiile televizate? În live-urile de pe rețele sociale? Ce facem dacă se contrazice din două în două zile?
Declarațiile politice din conferințe de presă și live-urile de pe rețele sociale sunt modalități de comunicare, nu seturi de informații puse la dispoziția votanților, ele nu constituie memorie publică. Volatilitatea lor e imensă, mai ales în condițiile în care toți candidații se acuză unii pe alții că dezinformează sau că spun „fake news”, fără să aibă cea mai mică proprietate a termenilor.
Mai departe - în lipsa unui instrument de verificare a consecvenței, ce mai putem numi dezbatere democratică? Mai există ea în lipsa acestor repere fixe? Cu ce rămânem la finalul campaniei, după vot? Îi vom arăta președintelui clipulețe de pe TikTok?
În site-urile oficiale pe care le-am consultat în exercițiul ăsta am găsit de foarte multe ori cuvântul „respect”.
Respect pentru poliție, respect pentru instituțiile statului, respect pentru țară, respect pentru tradiții, respect pentru români în Europa.
Respect.
E greu să fii respectat atunci când nu te respecți pe tine.
Decizia principală pe care e posibil s-o ia viitorul președinte al României e când sau cum intrăm într-un război.
În primele zece zile de campanie electorală pentru președinția României, în linii mari, cetățenii României au asistat, pe scurt, la:
👉 Biroul Național al USR a votat în majoritate, cu doar două voturi împotrivă, convocarea Comitetul Politic pentru a decide susținerea lui Nicușor Dan la prezidențiale în detrimentul Elenei Lasconi, motivul fiind scorul slab al acesteia în sondajele comandate de partid. (G4Media)
👉 Ulterior, Comitetul politic informal a decis prin vot să îl sprijine pe Nicușor Dan pentru alegerile prezidențiale. (Digi24)
👉 Pe fondul retragerii sprijinului, Elena Lasconi a lăsat să se înțeleagă că Nicușor Dan nu poate uni un popor din cauză că nu ar fi capabil să-i spună fiicei sale că o iubește. (G4Media)
Lasconi a folosit citate trunchiate ale lui Nicușor Dan și ale partenerei sale de viață, Mirabela Grădinaru, dintr-o emisiune ProTV din decembrie, 2024 (minutul 19). (ProTV/La Măruță)
👉 Candidatul independent Victor Ponta, care și-a ales sloganul „România pe primul loc”, a povestit într-un podcast cum a decis, în 2014, să inunde o parte din satele dunărene din România, pentru a „salva” de la inundații capitala Serbiei, Belgrad. (Digi24)
Relatarea sa a determinat valuri de reacții ironice și negative din partea publicului așa numit „suveranist”. (G4Media) Au reacționat și ceilalți candidați la președinție: Crin Antonescu (Digi24), Nicușor Dan (HotNews), Elena Lasconi (HotNews).
👉 …apropo de George Simion. O instanță din Moldova a respins cererea acestuia de chemare în judecată a fostului premier Anatol Șalaru, care a dezvăluit acum doi ani, într-un interviu, că Simion a fost declarat „persona non grata” în Republica Moldova, după ce organele competente au strâns probe și au observat că acesta desfășura activități ilegale și care subminau statul moldovean. (Contul oficial de Facebook al lui Anatol Șalaru)
George Simion are, în acest moment, interdicție de a intra în Moldova și în Ucraina. (HotNews)
…și tot el a declarat, într-un eveniment pe care l-a numit „conferință de presă”, dar la care nu au avut acces reporterii televiziunilor centrale, că, dacă ar câștiga alegerile și dacă Republica Moldova va fi atacată de Rusia, „România nu se va implica în niciun atac armat”. (Ziarul de Gardă)
👉 …în fine, Crin Antonescu și-a lansat programul prezidențial „România Înainte” (Digi24), l-a numit pe Victor Ponta „trădător” (Crin Antonescu/Pagina oficială de Facebook) și l-a acuzat pe Nicușor Dan că „jefuiește o femeie lipsită de apărare” (Adevărul). Se referă la Elena Lasconi și retragerea sprijinului din partea USR.
Potrivit Constituției României, președintele țării „reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării”.
Găsiți aici un raport al Funky Citizens despre ce poate și ce nu poate să facă un președinte.
E din 2019, dar Constituția României nu s-a schimbat de atunci.
🐇 Prieteni, Misreport intră în vacanța de Paști. Ne recitim aici marți, 29 aprilie.
*Disclaimer: această parte a newsletter-ului este o opinie personală susținută de 10 ani de documentări asidue despre tacticile de manipulare & dezinformare online, plus alți 10 de jurnalism pe domeniile politic și administrație. Și ceva bun simț.
Super!
Sunteți super mereu!