Ediția #261
👉 Nu, premierul României nu a decedat într-un accident de mașină (Știrile ProTV) și cetățenii israelieni nu vor primi statut de refugiați în România (Factual), cum susțin zeci de conturi de pe rețele sociale.
Ne-a atras atenția mai ales ultimul fals, pentru că reapare constant - vi l-am amintit și acum două ediții, când Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) avertiza că avem de-a face cu o campanie menită să alimenteze discursul naționalist și antisemit.
👉 UE ar urmări distrugerea Iranului, după modelul războiului purtat împotriva Rusiei, fiind folosite sancțiuni și critici nejustificate, susține propaganda pro-Kremlin. În realitate, comparația dintre Rusia și Iran, prezentate de presa rusă ca victime ale unui presupus neocolonialism occidental nu este întâmplătoare.
Ambele regimuri autoritare folosesc aceeași strategie de victimizare pentru a mobiliza sprijinul intern și a-și justifica acțiunile agresive. Veridica.ro explică pe larg strategia.
👉 Legea care înăsprește pedepsele pentru propaganda legionară ar interzice și unii scriitori români, precum Mircea Eliade, Emil Cioran sau Mircea Vulcănescu, susține o dezinformare care circulă pe rețelele de socializare.
Factual explică ce presupune legea și de ce ea nu interzice opere literare sau receptarea lor.
👉 Rețelele sociale sunt pline de minciuni deliberate despre Friedrich Merz, iar numărul acestora a crescut semnificativ de la învestirea sa în funcția de cancelar al Germaniei.
Printre afirmațiile false recente legate de activitatea guvernului se numără introducerea unei taxe școlare, o creștere a numărului de ore de lucru săptămânale și vizite la domiciliu pentru verificarea concediilor medicale.
Ceea ce pare să facă legătura între aceste povești fabricate este faptul că sunt concepute pentru a provoca reacții emoționale puternice. (Deutsche Welle via Agerpres)
Știri despre știrile false (și rețelele sociale care le amplifică)
👉 Cercetătorii de la mai multe universități au început să strecoare în lucrările lor prompt-uri ascunse pentru programe de AI. De ce fac asta?
Pentru a obține feedback pozitiv de la tehnologia AI pentru lucrările științifice. O analiză a descoperit 17 astfel de lucrări științifice care conțin prompt-uri ascunse în textul cercetării. Autorii acestor lucrări erau afiliați la 14 instituții academice din opt țări, inclusiv Universitatea Waseda din Japonia, KAIST din Coreea de Sud, precum și Columbia University și University of Washington din Statele Unite. (Nikkei Asia)
👉 Canalele diplomatice ale Kremlinului de pe Telegram formează o rețea coordonată de comunicare, creată în mod intenționat ca reacție la război.
Mai mult, rețeaua este conectată la surse cunoscute de dezinformare pro-Kremlin de pe Telegram și distribuie concepte vernaculare și narațiuni propagandistice menite să submineze sprijinul occidental pentru Ucraina, arată un studiu publicat în Nature: Humanities and Social Sciences Communications.
👉 Danemarca va acorda cetățenilor săi drepturi de autor asupra propriei înfățișări și a vocii, ca măsură de protecție împotriva videoclipurilor deepfake, într-un context în care țările din întreaga lume se confruntă cu ascensiunea rapidă a tehnologiei AI. (Euronews)
👉 Platformele sociale create de către marile companii de tehnologie sunt optimizate pentru profit, iar acest lucru poate avea efecte negative asupra democrațiilor.
The Conversation prezintă platforme sociale alternative, create pentru dezbatere publică și implicare civică.
👉 400 de fact-checkeri din 80 de țări au participat săptămâna trecută la GlobalFact, cea mai mare conferință dedicată fact-checking-ului.
Participanții au subliniat că viitorul domeniului depinde de inovație, parteneriate și surse de finanțare diverse, dar și de folosirea inteligentă a datelor în contextul inteligenței artificiale. (Poynter Institute)
👉 The Velvet Sundown e o trupă de indie pop/rock care a declanșat o adevărată frenezie în presa canadiană, după ce a ajuns la un milion de ascultători lunar, pe Spotify.
Doar că nu există - e generată cu ajutorul tehnologiei AI. Autorul farsei își cere scuze de la public, dar spune că s-a distrat foarte bine cât timp a jucat rolul „purtătorului de cuvânt”. (CBC News)
Sorry not sorry.
👉 Estonia are un festival de muzică tradițională care datează din secolul trecut și în anii ‘80 a inspirat Revoluția Cântată - o mișcare pașnică prin care țările baltice și-au câștigat independența față de Uniunea Sovietică.
Săptămâna trecută, în cadrul festivalului, care se ține aproximativ o dată la 5 ani, un cor de 21.000 de estonieni cântă un cântec care le amintește oamenilor de rezistența față de regimul sovietic, și e un moment emoționant. (AP News)
👉 Revista satirică franceză Charlie Hebdo a fost din nou ținta unor actori pro-ruși, care au generat o falsă copertă, pentru a ataca mișcarea LGBT din Moldova.
Imaginea, postată pe Telegram și pe alte rețele de socializare, afirmă că „Moldova și-a ales o nouă religie” și prezintă o caricatură cu participanți la marșul Pride din Moldova, purtând steaguri în culorile curcubeului LGBT și steaguri moldovenești, în timp ce alungă un preot ortodox. (Euronews)
👉 Europarlamentarii au păreri împărțite pe subiectul restricționării rețelelor sociale în cazul minorilor. Unii cer interdicții clare, alții spun că soluția reală e educația digitală și platforme mai sigure.
În același timp, Meta derulează o campanie media în Bruxelles prin care cere reglementarea accesului minorilor prin restricții la nivel de device sau prin intermediul magazinelor de aplicații. (Euractiv)
👉 În Spania, doxingul - publicarea identității persoanelor din spatele conturilor anonime - a devenit o armă folosită politic. Un activist a dezvăluit cine sunt persoanele din spatele a 20 de conturi care publică conținut de extremă dreapta, susținând că luptă împotriva campaniilor de ură.
Criticii atrag însă atenția că practica este folosită și ca un instrument de răzbunare politică ce ridică probleme de confidențialitate și securitate. (El Pais)
👉 Paramount a fost de acord să plătească 16 milioane de dolari pentru a soluționa un proces în care președintele SUA, Donald Trump, acuză CBS că ar fi editat și montat înșelător un interviu difuzat anul trecut în emisiunea „60 Minutes”, cu Kamala Harris.
În același timp, Paramount încearcă să finalizeze o fuziune în valoare de 8 miliarde de dolari cu grupul de producție media Skydance Media. Fuziunea necesită aprobarea autorităților federale, conduse de Donald Trump. (NBC News)
👉 Sistemele de avertizare în avans față de operațiunile de dezinformare online pot fi soluții funcționale, arată o cercetătoare care a reunit într-o carte interviuri cu experți care caută metodele cele mai utile de combatere a dezinformării. (Greater Good Magazine)
👉 OPINIE. Companiile tech transformă singurătatea într-o afacere profitabilă, promovând chatboți și „iubiți AI” drept soluții, deși aceste relații artificiale nu fac decât să adâncească izolarea.
În loc să vindece singurătatea, aceste produse îi exploatează pe cei vulnerabili, blocându-i într-un cerc vicios de dependență și autoiluzionare. (The New York Times)
👉 ANALIZĂ. Întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă în ianuarie 2025 a marcat schimbări dramatice în modul în care SUA abordează amenințările legate de influența și interferența străină în spațiul digital. Administrația a acționat rapid pentru a desființa mecanisme guvernamentale create în anii anteriori cu scopul de a proteja SUA împotriva influenței ostile.
Aceste măsuri - de la demiterea unor oficiali de rang înalt din domeniul securității până la desființarea echipelor specializate din cadrul departamentelor guvernamentale - ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea generală a Occidentului de a face față campaniilor de interferență derulate de Rusia, China și Iran. (Institutul pentru Studii Naționale de Securitate, Universitatea Tel Aviv)