Bună dimineața,
👉 „România se pregătește să găzduiască milioane de israelieni” - asta susține o campanie de dezinformare despre care avertizează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC).
Minciuna este susținută de mai multe videouri încărcate pe rețele sociale, iar DNSC arată că presupusele informații „reprezintă o tentativă deliberată de manipulare, cu scopul de a crea tensiuni sociale, de a induce frică şi de a alimenta discursuri antisemite şi naţionaliste”. (Adevărul)
Ministerul Afacerilor Interne spune că a notificat platformele sociale și a iniţiat procedurile legale în astfel de cazuri. (Digi24)
⚠️ Factual a demontat deja povești dezinformative de tipul acesta încă din octombrie, anul trecut și apoi în decembrie, 2024.
Conform datelor recensământului din 2021, comunitatea evreiască din România numără 2.378 de persoane și este în scădere față de 2011, când au fost înregistrate 3.271 de persoane.
👉 USR anunță că legea pe care a inițiat-o împotriva manipulării online a fost adoptată tacit de către Senat.
„Legea propusă de USR introduce măsuri clare și eficiente pentru a proteja spațiul digital de dezinformare și conținut nociv, fără a îngrădi dreptul la liberă exprimare”, arată comunicatul USR, citat de G4Media.
Ce presupune proiectul de lege al USR? Forma adoptată de Senat impune „furnizorilor de rețele sociale” să-și adapteze algoritmii în așa fel încât conținutul ilegal să nu fie transmis sau promovat în spațiul rețelelor.
⚠️ Nu e clar cum își pot „adapta” marile platforme algoritmii pentru a reduce audiența conținutului ilegal sau cum pot fi „carantinate” postări, așa cum cere textul legii.
În plus, legea prevede amenzi pentru rețelele sociale, în cazul în care reclamațiile privind conținutul ilegal adresate instituțiilor responsabile depășesc o rată de confirmare de 30%.
Și asta deschide altă portiță: rețelele sociale pot decide, de pildă, să restricționeze masiv orice postare suspectă de a fi ilegală, fără ca vreo autoritate să poată verifica implementarea textului de lege.
Pe scurt, în formularea actuală, legiuitorul pare să creadă că algoritmii și sistemele bazate pe tehnologie AI pot lua doar decizii corecte - fapt infirmat de literatura de specialitate - și nu au nevoie de vreo verificare ulterioară.
⚠️ Problemele proiectului de lege al USR sunt subliniate și în avizele primite de proiectul de lege, care nu recomandă implementarea legii, din diverse motive. Unele din ele simpatice (proiectul nu are diacritice, semnalează, printre altele, Consiliul Economic și Social), dar altele valide.
ANCOM și CNA arată, în texte consistente, că termenii din lege sunt vagi sau „intră în deplină contradicție” cu normele legislative europene și că nu asigură libertatea de exprimare - prin lipsa de instrumente de reacție sau apel la deciziile impuse de proiectul de lege rețelelor sociale.
👉 Maia Sandu contribuie la degradarea morală a populației pe care o obligă să asiste la evenimente organizate de comunitatea LGBT, de dragul integrării europene, potrivit unei deputate ruse citate de Sputnik.
Veridica.ro arată de ce minte deputata și cui îi folosește tipul ăsta de poveste dezinformativă.
👉 În luna mai am fost copleșiți de dezinformare, iar liniile ei strategice se orientează puternic împotriva Uniunii Europene și încearcă să construiască, fără dovezi, povestea unei fraudări masive a alegerilor prezidențiale, scrie cercetătorul Ciprian Cucu în Revista 22.
Dacă vreți să vedeți cum va arăta propaganda suveranistă din următorii ani, citiți textul lui până la capăt.
👉 Secretariatul de Informații al Statului (SIDE) din Argentina spune că a detectat „o operațiune de influență străină desfășurată de un grup de cetățeni ruși rezidenți în țară”, în colaborare cu cetățeni argentinieni, anunță guvernul de la Buenos Aires. (Europa Liberă România)
Știri despre știrile false (și rețelele sociale care le amplifică)
👉 Szabolcs Vörös este jurnalist independent și co-fondator al proiectului Valasz Online.
După ce a publicat un interviul cu Volodimir Zelenski, în care a fost criticat premierul Ungariei, Viktor Orbán, guvernul maghiar a declanșat o întreagă campanie de denigrare împotriva jurnalistului, folosind o lege de inspirație rusească. (Reporteri Fără Frontiere)
👉 Posturile de stat rusești, inclusiv Rossiya Segodnya — organizația care supraveghează atât RT (fostul Russia Today), cât și Sputnik — au fost sancționate după invazia pe scară largă a Ucrainei și li s-a interzis difuzarea în interiorul UE, dar fac încă parte din programul de venituri din publicitate al Facebook, arată o nouă cercetare citată de POLITICO.
👉 La 10 ani după primul discurs prezidențial al lui Donald Trump, organizațiile de fact-checking încă verificăm aceleași afirmații false, de la imigrație la comerț și numărul locurilor de muncă.
Poynter Institute se uită în urmă la istoria liderului de la Casa Albă care a stabilit tonul pentru o președinție construită pe dezinformare.
👉 În urma ordinului executiv al președintelui Donald Trump privind „încetarea cenzurii federale”, Fundația Națională pentru Știință (National Science Foundation) a anulat sute de granturi care sprijineau cercetarea privind dezinformarea și informațiile false.
The Conversation explică de ce asta nu îi ajută pe cetățenii SUA, care cred în proporție covârșitoare că dezinformarea e o problemă.
👉 O femeie diagnosticată cu sindromul ovarului polichistic vorbește despre cantitatea imensă de informații greșite și potențial periculoase pentru sănătatea ei pe care le-a găsit online.
De la influenceri care îi recomandau suplimente minune la diete vindecătoare, un întreg ecosistem de falsuri pune în pericol sănătatea femeilor afectate de această boală. (The Guardian)
👉 Gabriel și Sebastian Shemirani au privit cu îngrijorare cum mama lor, Kate, a devenit tot mai cunoscută în timpul pandemiei, ajungând în cele din urmă să fie exclusă din profesia de asistentă medicală pentru că a promovat informații false despre COVID-19.
Apoi, sora lor, Paloma, a fost diagnosticată cu cancer. Medicii le-au spus că are șanse mari de supraviețuire cu ajutorul chimioterapiei.
Însă, în 2024, la șapte luni după diagnostic, ea a murit – refuzând tratamentul, pe baza argumentelor oferite de teorii conspiraționiste. (BBC)
👉 Imagini false ale conflictului dintre Israel și Iran nu doar că devin virale pe rețelele de socializare, ci apar și la televiziune.
Televiziunea de stat iraniană a difuzat cel puțin două imagini care nu au legătură cu conflictul și/sau au fost create cu ajutorul inteligenței artificiale, în timp ce armata israeliană a publicat pe contul său oficial de pe X (fostul Twitter) filmări vechi. (France 24)
👉 …în acest context, BBC Verify arată că trei video-uri create cu tehnologie AI și prezentate ca secvențe din conflict au înregistrat peste 100 de milioane de vizualizări pe diverse platforme.
👉 Letonia a interzis vânzarea de terenuri către cetățeni ruși sau bieloruși, după ce Parlamentul țării a decis că aceste operațiuni ar reprezenta acțiuni de război hibrid. (Euromaidan Press)
👉 OPINIE. De la dependența Ucrainei de rețeaua Starlink la atacul cibernetic asupra conductei de petrol Colonial Pipeline și folosirea omniprezentului SolarWinds ca punct de intrare pentru serviciile de informații, asistăm la o nouă formă de conflict – una care pune accentul pe perturbare, nu pe distrugere.
Cu alte cuvinte, infrastructura strategică devine suprafață de luptă, argumentează o opinie The Cipher Brief.
BONUS READ. Numele SolarWinds a fost legat în 2023 de una din cele mai mari scurgeri de date înregistrate în istorie și puteți citi detalii despre asta în Tech Target.
👉 PODCAST. Cum ajunge o prezentare falsă a realității să domine social media și să rescrie evenimente majore? The Intercept arată cum influencerii MAGA au promovat ideea că atacatorul care a intrat în casa a doi politicieni din Minnesota, SUA, ar fi fost „de extremă stânga”.
În realitate, acesta e chiar un fan al lui Donald Trump și un promotor al politicilor anti-avort.
Probabil că ai citit săptămâna trecută și alte știri care ți s-au părut false sau înșelătoare. Te rugăm să nu uiți că Misreport e o monitorizare realizată de doi oameni, în timpul lor liber.
Poți sprijini Misreport devenind membru plătitor. Ne mai poți ajuta recomandând Misreport prietenilor sau distribuind conținutul newsletter-ului pe rețele sociale.
Mulțumim mult!
Mulțumim frumos