Bună dimineața,
…și vă mulțumim că ați ieșit la vot, oriunde sunteți!
Prieteni, votul de duminică vine să încheie - finally! - un an electoral în care am trecut prin toate alegerile - europarlamentare, locale, europarlamentare și prezidențiale - de două ori.
A fost un efort colectiv și un exercițiu de răbdare și civism, la finalul cărora avem un nou parlament și un nou președinte ales.
Scena politică și opinia publică din România au fost zguduite la finalul lui noiembrie, anul trecut, când, după primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, independentul Călin Georgescu a câștigat cele mai multe voturi. După o campanie în care declarase cheltuieli zero, dar fusese amplificat și susținut de 27.000 de conturi false pe TikTok, Georgescu a intrat în turul doi al alegerilor, alături de Elena Lasconi.
A doua mare surpriză a acelui vot a fost că niciunul din candidații partidelor mari, aflate la guvernare, nu au reușit să intre în turul doi. Și a fost prima dată în istoria post-decembristă când PSD nu a avut un candidat în turul doi.
Folosind valul creat de simpatizanții lui Călin Georgescu, pe scena politică a apărut Partidul Oamenilor Tineri (POT) condus de Ana Maria Gavrilă, fostă deputată AUR, care a și intrat în Parlament. Tot în Parlament se regăsește de anul trecut și partidul Dianei Șoșoacă, SOS.
Curtea Constituțională a României a anulat alegerile, motivând interferențe străine în procesul de votare. Așa am ajuns să vorbim despre ecosistemul dezinformării în România, pe care l-am descris anul trecut într-o ediție specială a newsletter-ului.
După anularea alegerilor, primarul independent al capitalei, Nicușor Dan, și-a anunțat candidatura la președinția României, imediat ce alegerile vor fi fost organizate. În cursă și-a anunțat intrarea și Crin Antonescu - un politician pe care România nu l-a mai văzut în prim plan de acum 10 ani. Antonescu a fost candidatul alianței formate din partidele care au guvernat țara noastră în ultimii patru ani: PNL, PSD și UDMR.
Dar începutul lui 2025 a venit și cu schimbarea liderului de la Casa Albă. Al doilea mandat al lui Donald Trump a debutat abrupt cu schimbarea liniei politice a SUA față de Ucraina. Dar și față de Uniunea Europeană.
Ne-am dat seama de asta după un discurs violent al vicepreședintelui SUA, JD Vance, la Munchen - unde acesta a repetat tropii MAGA - care seamănă foarte bine cu cei ai propagandei pro-ruse.
Tot cam pe atunci am început să înțelegem ce este un război informațional și cum ne afectează mințile.
Au venit și alegerile prezidențiale din mai, 2025. A fost a doua oară când în finală nu am avut un candidat PSD. Turul doi ni i-a pus în față pe George Simion (38 de ani) - care candidase și anul trecut, dar nu obținuse voturile necesare pentru turul doi, și independentul Nicușor Dan (55 de ani), primarul Bucureștiului la al doilea mandat.
Singura confruntare dintre cei doi, o dezbatere electorală găzduită de televiziunea Euronews România, a arătat diferențele fundamentale dintre George Simion, candidatul partidului populist AUR, și independentul Dan.
Între timp, pe fondul unor amenințări directe ale lui Simion și alte declarații ale altor membri AUR, o parte din societatea românească a resimțit teama de un nou regim represiv. Opinia asta din PressOne captează cel mai bine acel sentiment.
Votul în turul doi a arătat, însă, că românii își doresc să se desprindă de ceea ce pot percepe ca fiind un regim autoritar. Cu o majoritate semnificativă, oamenii au votat pentru independentul Nicușor Dan, pro-european și susținător al valorilor democratice.
Într-un interviu pentru spotmedia, istoricul elvețian Oliver Jens Schmitt spune că niciodată în istoria sa, România nu a mai rezistat unui astfel de atac atât din interior, cât și din exterior:
„Niciodată până acum România nu a făcut un astfel de serviciu Europei și Occidentului democratic. A fost atacată de Rusia agresivă și imperialistă, pe de o parte, și de America MAGA iliberală, pe de altă parte și a rezistat. Astfel, a contribuit în mod semnificativ la securitatea Europei.
Atâta timp cât Ucraina poate lupta, continentul nostru este protejat.”
Cu alte cuvinte, o fază critică a acelui război informațional despre care vorbeam mai sus a fost câștigat, așa cum spunea fostul președinte Traian Băsescu, de către popor. Adică de către noi 🙂
Am făcut toată această recapitulare pentru a înțelege esența votului de duminică. Unii dintre noi au văzut în rezultatul alegerilor desprinderea definitivă de comunism. Alții au văzut o victorie simbolică și târzie a forțelor democratice ale anilor ‘90, marcați de violență și existența extremismului.
Bucureștenii au ieșit și au sărbătorit victoria lui Nicușor Dan pe străzile Bucureștiului.
E un moment bun să ne luăm și noi o vacanță - pentru că avem nevoie de o pauză de la rețele sociale - și de la fluxul continuu de informații.
Vă mulțumim că ați votat și că faceți parte dintr-o comunitate de oameni care consumă informație responsabil!
Ne regăsim aici marți, 3 iunie :)
Urmează alegerile pentru PMB. După aceea poate și pentru S6. Nu s-au terminat alegerile.
Vacanta placuta!