Bună dimineața,
👉 Autoritatea Electorală Permanentă neagă că ar urma o presupusă amânare a turului al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025 - așa cum susțin postări de pe mai multe platforme de social media.
Instituția transmite că „acestea sunt false și reprezintă o tentativă de dezinformare menită să genereze confuzie și să submineze încrederea alegătorilor în instituțiile statului”.
Instituția precizează că nu are atribuții privind suspendarea alegerilor și că pregătirile pentru turul al doilea, programat pentru 18 mai, continuă conform calendarului stabilit. (HotNews)
👉 Și Ministerul Apărării spune că nu urmează tăieri de salarii, așa cum susțin mai multe postări dezinformative de pe rețele sociale. (G4Media)
👉 …iar Ministerul Sănătății spune că profesorul Irinel Popescu este viu, nu a murit din cauza vaccinului anti-COVID - o altă dezinformare care circulă pe rețele sociale.
Dealtfel, Ministerul recomandă cetățenilor, în cele cinci rânduri de text în care comunică cu ei, să se informeze despre vaccinuri din surse oficiale.
👉 …în fine, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că trimite același număr de buletine de vot în diaspora, printr-un comunicat în care demontează o dezinformare conform căreia s-ar pregăti fraudarea votului pentru turul al doilea al alegerilor. Tot de pe rețele sociale. (News.ro)
👉 Și tot MAE spune că nu există o presupusă „listă neagră” a Administraţiei americane, ci reprezintă o nouă încercare de manipulare şi interferenţă. (Digi24)
👉 Dealtfel, CNA a penalizat televiziunea România TV prin întreruperea pentru trei ore a emisiei, pentru propagarea acestui fals. (HotNews)
⚠️ Dacă ți se pare că te copleșește haosul informațional, în aceste ultime zile de campanie electorală, sau simți frică față de viitor, anxietate, deprimare și tristețe - e bine să știi că acestea pot fi efectele supra expunerii la informații.
Suntem, totuși, de șase luni în ceea ce s-ar putea numi cea mai lungă campanie electorală pentru prezidențiale - o perioadă care a fost marcată de valuri de dezinformare, atât pe rețele sociale, cât și pe unele surse media tradiționale.
Vestea bună e că am început să avem reacții din partea instituțiilor statului - după cum se vede mai sus. Vestea proastă e că e greu să faci față, ca cetățean, acestui tip de agresiune, în lipsa unei strategii coerente de reacție și combatere a dezinformării la nivel național.
La mine am constatat că funcționează, de pildă, aceste trei reguli, de care m-am ținut și alegerile trecute:
❗ Nu amplific anxietatea și nu stimulez teama sau apatia celorlalți pe rețele sociale, atunci când postez. Știu că e tentant să mergem cu valul și să avem o părere despre orice - de la cum ar trebui gestionată politica externă la formația de atac cu care ar trebui să intre FCSB (sau Steaua?!) în teren.
Dar adevărul e că nu mă pricep la niciuna din chestiile astea. Și odată ce admit că nu știu, e foarte ușor să nu-i încurc pe ceilalți.
❗ Când vreau să înțeleg un eveniment sau o situație, caut explicațiile oferite de experți. Și când spun experți, mă refer la oameni cu studii în domeniile respective, cu practică de ani de zile și rezultate verificate. Nu-mi iau opinii geopolitice de la actori de teatru sau film și nici detalii despre istorie de la politicieni.
Poate nu am repetat destul aici, rețelele sociale nu sunt ziare și scopul lor nu e să mă informeze.
❗ Dar, mai ales, încerc să gândesc totul echilibrat și punând în context informațiile la care ajung, judecându-le critic, cu empatie față de pozițiile celorlalți și înțelegerea că nu gândim toți la fel, dar ne dorim, în principiu, aceleași lucruri: o viață decentă și libertate.
Dacă vrei să înțelegi mai bine cum te poți proteja pe tine și pe cei din jur de efectele dezinformării sau a supra expunerii la informații, îți recomand ediția asta specială Misreport.
👻 …și dacă tot vorbim despre ediții speciale Misreport, am verificat zilele trecute cele 19 „publicații independente”, marca AUR, despre care am scris în noiembrie 2023 că publicau propagandă de partid și conținut fals. Dintre acestea, un singur site mai este actualizat cu conținut, toate celelalte fiind abandonate în urmă cu aproximativ 3-4 săptămâni.
👉 Dezbaterea publică digitală din întreg spațiul european este distorsionată de propaganda pro-rusă, care are ca țintă decredibilizarea Ucrainei și pierderea sprijinului popular în războiul declanșat de Rusia, arată un raport al serviciului francez Viginum. (G4Media)
👉 …on this note, nu, președintele Ucrainei nu „închide liceele românești”. Factual s-a documentat despre ce se întâmplă cu liceele românești din Ucraina și explică pe larg.
BONUS READ. Tot pe Factual, la secțiunea declarațiilor politice, găsiți afirmații făcute în ultima săptămână de cei doi candidați la președinția României, verificate.
👉 Ministrul polonez al digitalizării, Krzysztof Gawkowski, a spus săptămâna trecută că înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, programat în 18 mai, Polonia se confruntă cu o încercare fără precedent a Rusiei de a se amesteca în procesul electoral. (G4Media)
Știri despre știrile false (și rețelele sociale care le amplifică)
👉 Europarlamentarul suedez Tomas Tobé, raportor al noului comitet special al Parlamentului European privind Scutul pentru Democrația Europeană, solicită înființarea unui organism independent care să combată amenințarea tot mai mare reprezentată de manipularea și interferența informațională străină (FIMI), potrivit unui nou raport de lucru. (Euractiv)
👉 Regatul Unit e afectat de măsurile luate de SUA de a dereglementa total rețelele sociale în numele libertății de exprimare, și are nevoie de propriile reguli, spune organizația Full Fact. (The Independent)
👉 Prezentatorul Fox News, Bret Baier, a declarat recent că fostul președinte Donald Trump poartă o responsabilitate majoră pentru prăbușirea încrederii publicului în mass-media convențională.
Potrivit jurnalistului, atacurile constante lansate de Trump au contribuit decisiv la polarizarea opiniei publice și la deteriorarea profundă a relației dintre cetățeni și sursele tradiționale de informare. (The Daily Beast)
👉 …apropo de Donald Trump, a postat săptămâna trecută o imagine generată cu tehnologie AI, care îl înfățișa în haine papale. Apoi, când a fost criticat, a declararat public „Catolicilor le-a plăcut”. (POLITICO)
👉 …apoi a negat că a publicat imaginea, dar France24 arată că a publicat-o.
👉 Experiențele din copilărie pot să fie predictori pentru felul în care recunoaștem dezinformarea legată de sănătate, arată un nou studiu. Potrivit acestuia, persoanele care au crescut în medii caracterizate de incertitudine tind să aibă o capacitate mai redusă de a evalua corect informațiile și de a decide ce merită distribuit.
În schimb, cei care au avut parte de o copilărie marcată de severitate par să discearnă mai bine între informațiile adevărate și cele false. (Science Direct)
👉 Cercetătorii au reușit să identifice 114 atacuri împotriva jurnaliștilor care au relatat despre probleme de mediu, în perioada 2011–2025.
Rețele coordonate de dezinformare, în special pe platformele X (fostul Twitter) și Instagram, vizează jurnaliștii care abordează subiecte de mediu — recurgând frecvent la narațiuni misogine, de extremă dreapta și anti-europene. (International Press Institute)
👉 Polonia spune că Rusia e în spatele incendiului de anul trecut care a distrus aproape în întregime un mall care adăpostea 1400 de mici afaceri. Incendiul face parte din arsenalul de atac al războiului hibrid pe care Rusia îl duce cu țările europene, spun experții. (BBC)
👉 În era AI și sub forța lui Donald Trump, Wikipedia ar putea să fie în pericol, explică ABC Australia. Dacă nu sunteți lămuriți cum anume încurcă o enciclopedie online regimurile dictatoriale din lume, textul vine cu detalii.
Prieteni, data viitoare când ne întâlnim aici, vom fi trecut peste alegerile prezidențiale. Dacă respectați democrația, mergeți la vot! E un gest simplu, dar puternic.
Mulțumim :)