Bună dimineața,
Spațiul informațional al Moldovei este invadat de site-uri de propagandă conexate cu partidul AUR. După ce a pierdut alegerile prezidențiale din România, George Simion a numit-o pe Maia Sandu „agentă globalistă” și a declarat că va face în așa fel încât partidul PAS să piardă alegerile parlamentare, care urmează să se desfășoare în toamnă.
În plus, Simion a acuzat-o constant, fără probe, pe președinta Moldovei că ar fi participat la o presupusă fraudare a votului pentru prezidențialele din România. Nici în sprijinul acestei afirmații Simion nu a putut să producă niciun fel de dovadă credibilă.
Pentru a-și atinge scopul, AUR a replicat în spațiul informațional din Moldova o rețea de site-uri și pagini care se prezintă ca fiind independente. În realitate, în spatele lor e mașinăria de propagandă a partidului. (Context)
De ce sunt importante alegerile din Moldova? În primul rând, pentru că de rezultatul lor depinde parcursul european al țării - cu cât Moldova e mai apropiată de UE, cu atât este mai protejată în fața atacurilor Federației Ruse.
UE mai înseamnă o piață de desfacere largă pentru Moldova, dar și o garanție a respectării principiilor democratice, arată mai mulți experți citați de Ziarul de Gardă.
„(...) să nu uităm că alegerile din toamnă sunt umbrite, ca niciodată, de ceea ce numim «mâna Moscovei» sau «tancurile rusești». Acestea nu mai sunt niște cuvinte abstracte, ci le vedem în acțiune în ultimii trei ani în Ucraina: cum sunt uciși vecinii noștri, sunt distruse orașe întregi, iar milioane de oameni ajung să fie refugiați. Ținând cont de realitatea războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei, Moldova ar fi doar un trofeu bun de folosit pentru a încolți Ucraina și mai mult.” - Rodica Pîrgari, expertă în monitorizarea spațiului informațional
Mai este util să înțelegem că, în acest moment, majoritatea în Parlamentul Moldovei este asigurată de Partidul Acțiune și Solidaritate, partidul care a desemnat-o anul trecut pe Maia Sandu candidat la prezidențiale. (Europa Liberă)
PAS este deschis pro-european, potrivit statutului partidului, care prevede expres că „integrarea plenară a Republicii Moldova în Uniunea Europeană ca fiind calea cea mai firească de dezvoltare socială, economică, politică şi de coeziune a societăţii din Republica Moldova”. (UnPasPentru.md)
Parlamentul numește, potrivit Constituției din Moldova, guvernul - iar guvernul este cel care asigură pașii pentru parcursul european al țării. Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022 și a primit statutul de țară candidată în iunie 2022. Negocierile de aderare au fost deschise oficial în iunie 2024. (Consiliul European)
Cum se implică AUR? Pierderea majorității pro-europene în Parlament poate însemna întoarcerea Moldovei din traseul european. Site-urile conexate cu partidul AUR promovează dezinformare împotriva pro-europenilor, după cum arată Context.
Este tactica pe care au folosit-o ani la rând și în România, după cum am arătat chiar într-o investigație specială Misreport.
Identificasem atunci 19 site-uri și pagini de Facebook conexate direct cu AUR, care promovau falsuri favorabile Federației Ruse. În Moldova, AUR face același lucru: atacă partidele pro-europene și chiar UE, folosind materiale dezinformative, sub pretextul „patriotismului”.
În realitate, acțiunile AUR în Moldova, la fel ca în România, servesc direct Moscovei.
Între timp, Blocul „Victorie”, al cărui lider este oligarhul fugar Ilan Șor, racolează moldoveni și îi instruiește să răspândească propagandă, precum și să influențeze votul la alegerile parlamentare. (Deschide.md via Adevărul)
…iar guvernul Moldovei avertizează că a detectat o intensificare a campaniilor de manipulare şi dezinformare, în special în mediul online, împotriva puterii proeuropene de la Chişinău, încercându-se subminarea încrederii cetăţenilor în instituţiile statului şi în parcursul european al republicii. (TVR Info)
⚠️ Practic, ce face AUR este să susțină, prin materialele pe care le amplifică, războiul cognitiv și informațional dus de Federația Rusă împotriva Moldovei.
The Conversation explică pe larg cum arată un război cognitiv și analizează lipsa de context legal pentru a pedepsi acest tip de acțiune.
👉 Președintele ceh Petr Pavel a semnat un amendament la codul penal al țării care incriminează promovarea ideologiei comuniste, punând-o pe picior de egalitate cu propaganda nazistă. (Euractiv via Digi24)
👉 Decizia lui Donald Trump de a da arme Ucrainei alimentează războiul, pe care Rusia este obligată să îl câștige ca să-și atingă obiectivele defensive, potrivit propagandei pro-Kremlin.
Veridica arată că vocile propagandei pro-ruse au început să-l atace pe Donald Trump, folosind împotriva lui propaganda folosită împotriva lui Joe Biden. Și explică în ce fel Federația Rusă a „răsucit” adevărul pentru a părea victimă, deși este agresorul.
👉 …și nu, Uniunea Europeană nu a interzis nici anul ăsta centralele de apartament. (G4Media)
…dar asta e o poveste care a circulat și anul trecut în aprilie și s-a dovedit a fi falsă. (Reprezentanța CE în România)
Știri despre știrile false (și rețelele sociale care le promovează)
👉 Un grup de cercetători din Finlanda a reușit să contureze structura și amprenta geografică a unei unități secrete rusești de informații din domeniul semnalelor (SIGINT), studiind insigne comemorative emise de guvernul rus. (Le Monde)
Grupul de cercetare, cunoscut sub numele de CheckFirst, este specializat în crearea de produse software și investigații jurnalistice bazate pe surse deschise (OSINT) și are ca scop combaterea dezinformării online.
Puteți citi raportul lor integral aici. (CheckFirst)
👉 Forumul Economic Mondial a publicat raportul Regândirea educației media: un nou ecosistem pentru protejarea integrității informației în care dezvoltă un model integrat, aplicabil statelor, pentru combaterea eficientă a dezinformării.
Raportul propune o abordare complexă și practică a alfabetizării media - și îi adaugă acesteia mai multe direcții, precum educația juridică sau educația privind drepturile omului.
Puteți citi raportul integral aici.
👉 Moartea unui copil din cauza rujeolei a determinat apeluri urgente din partea autorităților britanice pentru vaccinarea copiilor.
Asta în contextul în care Regatul Unit se confruntă cu un val de dezinformare anti-vaccin pe rețelele sociale, o mare parte provenind din Statele Unite. (France 24)
👉 La 17 ani, a scăpat de execuție din partea unui grup de sârbi bosniaci. Acum vorbește oamenilor despre negaționismul politicienilor - și al societății - atunci când vine vorba de genocid. (NBC News)
👉 În Filipine, un influencer pro-Duterte a răspândit un video fals, generat cu ajutorul AI, în care un tânăr decedat susținea că este în viață și că sora sa minte în legătură cu moartea sa.
Din cauza acestui video care a devenit viral, familia bărbatului a fost ținta unei campanii de denigrare și ură. (Al Jazeera)
👉 Dezinformarea despre cremele de protecție solară, răspândită de influenceri pe rețelele sociale, nu este doar o tendință întâmplătoare. Este alimentată chiar de platformele create special pentru a găzdui conținutul influencerilor. (The Conversation)
👉 Un pacient din Londra a fost invitat să facă un control pentru diabet, după ce un dosar medical generat cu tehnologie AI a indicat în mod fals că suferă de diabet și are suspiciuni de boli de inimă.
Dosarul conținea și detalii inventate, precum o adresă falsă de spital. Reprezentanții NHS au descris incidentul ca fiind o eroare umană izolată, însă organizația se confruntă deja cu critici legate de modul în care sunt utilizate și reglementate instrumentele bazate pe tehnologie AI. (Fortune)
👉 Un investitor important în OpenAI a postat recent un videoclip bizar care a stârnit îngrijorări legate de o posibilă criză de sănătate mintală amplificată de discuțiile cu ChatGPT.
Mai mulți experți atrag atenția că chatboții pot întări convingeri delirante, în loc să le tempereze. (Futurism)
👉 Chatboții terapeutici bazați pe inteligență artificială au fost descriși drept „periculoși” într-un nou studiu Stanford, după ce au făcut afirmații stigmatizante și nepotrivite despre schizofrenie, alcoolism și gânduri suicidare.
Deși unii sunt comercializați ca înlocuitori pentru terapeuți umani, cercetătorii au constatat că modelele testate răspund greșit în 1 din 5 cazuri și nu reușesc să manifeste empatie sau să înțeleagă perspectivele utilizatorilor, în special ale celor din grupuri marginalizate. (Quartz)
👉 Tehnologia AI păcălește oameni să călătorească în locuri care nu există – și Tech Radar ne învață cum să evităm aceste escrocherii.
👉 Folosirea AI-ului în educație nu e doar o alegere tehnologică, ci una profund politică, susține Alex Ștefănescu, colaboratoare Misreport, în Berliner Gazette.
Algoritmii promit personalizare, dar în realitate deprofesionalizează educatorii și supraveghează toți participanții, transformând învățarea într-o formă de muncă monitorizată, și în cele din urmă, dezumanizantă.
👉 Un studiu realizat la Universitatea din Pittsburgh a descoperit că prezența tehnologiei AI în mediul universitar generează anxietate, confuzie și neîncredere printre studenți, chiar și atunci când nu îl folosesc în mod direct.
Instrumentele de inteligență artificială schimbă modul în care studenții învață, afectează relațiile dintre studenți și profesori, precum și relațiile colegiale. (The Conversation)
👉 Chatboții ajută studenții să devină mai autonomi, dar asta înseamnă mai puține interacțiuni cu profesori sau colegi. Iar aceste interacțiuni umane, spun sociologii, sunt poate cel mai valoros „produs” al anilor de facultate. (The Markup)
👉 Motorul de căutare DuckDuckGo a lansat o nouă funcție care îți permite să ascunzi imaginile generate cu tehnologie AI din rezultatele căutărilor.
Browserul recunoaște că această funcție nu este perfectă, admițând că „nu va detecta 100% dintre imaginile generate de AI”, dar promite că va „reduce semnificativ numărul de imagini generate de AI pe care le vezi.” (PC Mag UK)
👉 The Time publică un reportaj copleșitor despre eforturile de a recupera copiii ucraineni răpiți de Federația Rusă și supuși îndoctrinării prin propagandă și dezinformare.
👉 OPINIE. Tehnologia AI și dezinformarea amplifică riscul unui război nuclear, avertizează editorialul revistei Nature, care mai spune că oamenii de știință trebuie să spună adevărul celor aflați la putere.
👉 …și tot Nature explică ce avem de făcut pentru a naviga în siguranță prin acest început de eră nucleară. (via archive.is)
Mulțumim mult!