Bună dimineața,
👉 Reforma statului pe care intenţionează să o pună în practică Guvernul Bolojan are nevoie, înainte de toate, de un fundament moral, arată Cosmin Popa, cercetător al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, specializat în istoria Uniunii Sovietice şi a comunismului european.
Într-un interviu consistent, Popa vorbește despre saltul în post-comunism și fundamentele sovietice ale societății românești din anii ‘90. Și subliniază de mai multe ori că în momentul de faţă, discuţia despre cum reformăm moral România este direct şi imediat legată de cum reuşim să ne opunem intruziunii ruseşti. (Epoch Times România)
👉 Opt copii nevaccinați au murit de pojar în 2025, în România. Europa Liberă a stat de vorbă cu părinți, medici, specialiști în politici de sănătate, politicieni, pentru a înțelege de ce România are cele mai multe cazuri de rujeolă/pojar din Europa.
A ieșit o incursiune printre teorii conspiraționiste și mesaje antiștiințifice cu urmări grave: răspândirea bolilor și reapariția unor maladii pentru care există leac încă din anii '50 - '70.
👉 Noul Cod al Audiovizualului, care va intra în vigoare din 7 august, are, în premieră, definiții pentru dezinformare și informare greșită.
dezinformarea reprezintă „acţiunea de răspândire intenţionată de informaţii al căror caracter fals sau înşelător este verificabil, care poate cauza prejudicii unei persoane, unui grup social, unei organizaţii sau interesului public”;
informarea incorectă se referă la „acţiunea de răspândire de informaţii false fără intenţie, care cauzează prejudicii unei persoane, unui grup social, unei organizaţii sau interesului public”.
În plus, Codul stabilește că imaginile, conținuturile audio și video artificiale și orice alte conținuturi audiovizuale sintetice realizate în mod realist trebuie să apară permanent însoțite de avertizarea scrisă: „Conținut audiovizual realizat cu ajutorul inteligenței artificiale!“. (Avocatnet)
…dar apropo de asta, NewsGuard tocmai a anunțat că renunță la cei doi termeni - disinformation (dezinformare, n. red.) și misinformation (informare greșită, n. red.). Motivul? Organizația susține că cele două expresii au fost deja politizate și nu mai înseamnă nimic pentru public. Puteți citi aici argumentația companiei care oferă un rating de încredere și credibilitate pentru produse media.
👉 După inundaţiile devastatoare din Texas, care au ucis peste 100 de persoane, a urmat un val de falsuri și ipoteze conspiraționiste.
„Dezinformarea, venită atât de la dreapta, cât şi de la stânga politicii, a făcut ravagii pe reţelele de socializare în urma inundaţiilor din Texas”, au confirmat Sarah Komar şi Nicole Dirks de la NewsGuard, o organizaţie cu rol de supraveghere a dezinformării. (AFP via Agerpres)
Știri despre știrile false (și rețelele sociale care le amplifică)
👉 O rețea de 3.634 de conturi inautentice de pe Telegram a postat peste 316.000 de comentarii pro-ruse pe canale axate pe teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, între ianuarie 2024 și aprilie 2025.
Comentariile promovau un amestec de propagandă pro-rusă, narațiuni anti-ucrainene și apeluri abstracte la pace, adesea adaptate la condițiile locale și la evenimentele curente, arată datele unei cercetări realizate de Digital Forensic Research Lab și Eurasia Center, în colaborare cu OpenMinds. (Atlantic Council)
👉 Rusia avansează cu planurile de a crea o agenție de dezvoltare internațională de stat, modelată după Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).
Inițiativa, potrivit șefului Rossotrudnichestvo, Evgheni Primakov, face parte din strategia Kremlinului de a-și crește prezența și influența la nivel global prin ceea ce numește „asistență umanitară”. (The Moscow Times)
👉 Amediateka, serviciul de streaming care deține drepturile oficiale de distribuție pentru majoritatea serialelor occidentale în Rusia, a eliminat peste trei ore și jumătate de material video din versiunea rusească a emisiunii Axios (HBO).
Mai multe episoade au fost tăiate complet, iar în alte cazuri, zeci de scene individuale au fost eliminate, vizând referințe la Facebook, Instagram, ISIS, talibani, discuții despre avort și droguri, precum și scene care criticau Rusia și pe Vladimir Putin. Un reporter transgender și soțul lui Pete Buttigieg au fost, de asemenea, eliminați. (Mediazona)
👉 …dealtfel, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut pentru prima dată existența unei cenzuri media fără precedent în Rusia, justificând-o ca parte a „războiului informațional” dus de țară în timpul invaziei Ucrainei. (Reuters)
👉 The New York Times a respins un drept la replică al prim-ministrului Benjamin Netanyahu, după o investigație publicată de ziar pe 11 iulie, declarând că reacția sa „nu infirmă faptele”.
Potrivit The New York Times, Netanyahu a prelungit în mod deliberat războiul din Gaza împotriva Hamas pentru a-și servi obiectivele politice, și anume refacerea imaginii sale interne și menținerea la putere. (The Times of Israel)
👉 Modelele de afaceri ale rețelelor sociale au pus în pericol publicul prin încurajarea răspândirii dezinformării periculoase după crimele din Southport din 2024, au concluzionat deputații britanici, adăugând că actualele legi privind siguranța online prezintă „lacune majore”.
Comisia pentru știință și tehnologie din Camera Comunelor a cerut aplicarea unor noi amenzi de milioane de lire sterline pentru platformele care nu precizează cum intenționează să combată răspândirea conținutului nociv prin sistemele lor de recomandare. (The Guardian)
👉 Dezinformarea nu este doar o problemă de convingeri - este o problemă de putere. Un răspuns cuprinzător la acest fenomen trebuie să integreze perspective din științele comportamentale cu responsabilitatea legală și descurajarea strategică, vizând atât vulnerabilitățile cognitive ale indivizilor, cât și comportamentele arhitecților dezinformării, arată un studiu publicat în Communications Psychology. (Nature.com)
👉 Un nou studiu realizat de Universitatea Uppsala arată că intervențiile educaționale scurte pe tema dezinformării nu au un efect pe termen lung asupra capacității elevilor de liceu de a distinge între știri credibile și știri înșelătoare. (Phys.org)
👉 …iar un studiu realizat în 18 țări arată că numărul adolescenților care aleg să își impună singuri limite în folosirea social media și a telefoanelor mobile a crescut cu 18% față de studiul similar realizat în 2022. (The Guardian)
👉 Un organism de reglementare irlandez care supraveghează respectarea protecției datelor în Uniunea Europeană a lansat o investigație asupra TikTok, privind transferul datelor personale ale utilizatorilor europeni către servere din China. (AFP via France24)
👉 „Am îmbunătățit semnificativ @Grok”, a scris Elon Musk pe X, referindu-se la chatbotul cu inteligență artificială integrat în platforma sa. „Ar trebui să observați o diferență atunci când îi puneți întrebări lui Grok”.
Într-adevăr, actualizarea nu a trecut neobservată. Până marți, Grok se autointitula „MechaHitler.” Ulterior, chatbotul a susținut că utilizarea acestui nume - un personaj din jocul video Wolfenstein — a fost „pură satiră.” (NPR)
👉 Un grup de cercetători au reușit să convingă cele mai populare modele de inteligență artificială comerciale (ChatGPT, Gemini și Llama) să genereze conținut ilegal.
Asta deși companiile care dețin aceste modele susțin că au implementat restricții pentru ca acest tip de conținut să nu poată fi servit către utilizatori. (404 Media)
👉 Clienții Amazon Prime sunt victimele unei campanii de mesaje false trimise de escroci. Utilizatorii primesc mesaje privind reînnoirea automată, la un preț mai mare, a abonamentelor.
Doar că, atunci când aleg să plătească mai mult, clienților le sunt furate datele cardurilor. Amazon a transmis un e-mail de avertizare către 200 de milioane de utilizatori. (The Guardian)
👉 „Mercurul roșu” este o invenție a serviciilor de informații sovietice, utilizată într-o amplă campanie de dezinformare desfășurată în Orientul Mijlociu în anii 1980 și 1990. Creat la Moscova și destinat să inducă în eroare agențiile de informații străine, mitul susținea că acest element chimic modificat putea fi folosit pentru a construi o bombă „îngrozitoare”.
Acum serviciile speciale ale Rusiei au „înviat” mitul și propagă ideea că substanța ar fi de vânzare în Orientul Mijlociu. (RBC Ukraine)
👉 ANALIZĂ. Dacă Bruxelles-ul nu folosește acum toată forța Actului privind Serviciile Digitale (Digital Services Act), cerând responsabilitate în timp real din partea platformelor, următorul val de falsuri sponsorizate de actori statali ar putea remodela discursul public înainte să observăm prima minciună, arată un expert citat de Euractiv.
Analiza sa mai notează că producția de falsuri pe rețele sociale depășește deja capacitatea fact-checker-ilor de a răspunde în timp util.
👉 Un studiu realizat de către cercetători de la Universitatea din New York, arată că rețelele sociale ne distorsionează percepția asupra gradului de polarizare din societate.
Unul dintre autori argumentează într-un articol din The Guardian că social media amplifică opiniile extreme, suprimând în același timp opiniile moderate sau nuanțate.
👉 …și o analiză scurtă și cuprinzătoare, care condensează criza prin care a trecut România din noiembrie, 2024, până acum, pe Friends of Europe. Textul trece în revistă narațiunile strategice folosite pentru a destabiliza democrația.
Mulțumim frumos