Bună dimineața,
👉 Procurorii Parchetului General i-au schimbat încadrarea lui Călin Georgescu din suspect în inculpat pentru propagandă legionară, după ce a citat din fostul lider legionar Corneliu Zelea Codreanu. (HotNews)
Georgescu se află sub control judiciar din 26 februarie, având mai multe interdicții, printre care să părăsească țara fără încuviințarea autorităților judiciare, și nu are voie să posteze pe rețelele de socializare conținut cu caracter legionar, fascist, antisemit, rasist sau xenofob.
El este urmărit penal pentru săvârșirea a șase infracțiuni, cea mai gravă fiind cea de instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, în formă tentată, fiind acuzat că ar fi pus la cale un plan de destabilizare a României cu ajutorul mercenarilor conduși de Horațiu Potra, după ce Curtea Constituțională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale.
👉 „Platformele digitale şi aplicaţiile private de mesagerie au jucat un rol central în execuţia acţiunilor rău intenţionate în timpul alegerilor din 2024”, arată un raport al Institutul Internaţional pentru Democraţie şi Asistenţă Electorală (International IDEA), care menţionează între altele Meta, TikTok, YouTube şi X.
În raport este evidenţiat rolul actorilor externi pe reţelele de socializare în alegerile din SUA, instrumentalizarea mass-media în mai multe ţări precum Austria, Etiopia, Georgia, Irlanda şi România, precum şi cenzura online şi offline în Bangladesh, Belarus, Pakistan şi Venezuela. (G4Media)
👉 România va pierde bani acceptând să reducă preţurile pentru tranzitul gazelor naturale către Ucraina, susține un site asociat reţelei de propagandă a AUR. Veridica.ro arată de ce afirmația asta e falsă și cum urmărește să amplifice discursul așa-numit „suveranist”, dar și sentimentul anti-Ucraina.
👉 Federaţia Rusă urmăreşte destabilizarea spațiului electoral și informațional al Republicii Moldova. Mediul online, în special reţeaua Telegram, este folosit pe larg pentru campanii orchestrate de dezinformare.
Experţii Watchdog, în colaborare cu specialişti din Ucraina, au analizat aproximativ 10 mii de mesaje de pe Telegram. Printre strategiile şi temele de dezinformare în mediul online, folosite de Federaţia Rusă sunt folosirea ştirilor vechi, exagerarea unor evenimente sau întâmplări, victimizarea liderilor de opoziţie, precum şi promovarea politicienilor pro-ruşi. (TVR Moldova)
👉 …și tot despre tacticile Federației Ruse vorbește și Zmicier Mickievič, analist în domeniul securității și apărării naționale și jurnalist Belsat TV, prima televiziune independentă din Belarus. (Veridica.ro)
👉 Peste 50.000 de elevi de gimnaziu şi liceu din România au participat la ore de educaţie media pe parcursul anului şcolar 2024-2025, în cadrul Programului de Educaţie Media pe care Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) îl implementează în România.
Elevii profesorilor formaţi de CJI au învăţat la clasă despre diferenţa dintre fapte şi opinii, ce este o ştire, cum se analizează un mesaj sau cum se recunosc informaţiile falsificate. (News.ro)
Știri despre știrile fale (și rețelele sociale care le amplifică)
👉 Când Moscova a invadat Ucraina, Pavel Talankin, un angajat al unei școli gimnaziale din Munții Urali, Rusia, a fost obligat să filmeze lecții patriotice, cântece și exerciții de dimineață.
Vara trecută, Talankin a fugit din Rusia cu șapte hard diskuri, lăsând în urmă mama, frații, surorile și orașul pe care îl iubea.
Folosind filmările scoase pe ascuns din țară, Borenstein, un regizor american stabilit în Danemarca, a realizat documentarul de 90 de minute intitulat „Domnul Nimeni împotriva lui Putin”, premiat internațional, care expune intensitatea propagandei din școala lui Talankin și din întregul oraș Karabaș. (AFP via France 24)
👉 „Matryoshka”, o rețea de dezinformare susținută de Kremlin, a lansat un nou val de atacuri menite să submineze imaginea președintei Moldovei, Maia Sandu. Valul de videouri dezinformative este sincronizat să coincidă cu viitorul summit al UE în Moldova, care va avea loc la Chișinău pe 4 iulie.
Detaliile noii campanii au fost oferite publicației The Insider de către proiectul de monitorizare Bot Blocker.
👉 Un studiu publicat în Science Advances arată cum competiția pentru atenția și influențarea publicului poate determina publicațiile să publice dezinformări.
Cu toate acestea, publicarea materialelor dezinformative, chiar dacă poate aduce un câștig temporar în implicarea publicului, în cele din urmă afectează credibilitatea sursei și duce la pierderea audienței. (Phys.org)
„Industria captării atenției noastre generează competiție între sursele de știri, determinând instituțiile media să folosească un limbaj mai strident și povești provocatoare, ba chiar să recurgă la știri false”, spune unul din autorii studiului pentru El Pais.
Puteți citi studiul complet aici. (Science Advances)
👉 Un studiu realizat în cadrul Facultății de Comunicare și Jurnalism a Universității din Carolina de Sud arată că media tinde să prezinte pericolele generate de rețelele sociale ca pe probleme personale, în loc să atragă atenția asupra problemelor sistemice ale acestor platforme. (USC Annenberg)
👉 Restricționarea platformelor sociale pentru minori este un subiect de actualitate pe agenda politică din tot mai multe țări.
Experții avertizează că există pericole în privința confidențialității datelor personale dacă tool-uri automate de detectare a vârstei vor fi folosite pe scară largă. (RTÉ Irlanda)
👉 Despre criticile legate de implementarea tehnologiilor automate de verificare a vârstei vorbește și un articol din The Conversation.
Acesta prezintă îngrijorările apărute în Australia, unde guvernul se pregătește să impună o astfel de restricție.
👉 China a demarat o amplă campanie pentru a reînvia cultul național al eroilor și martirilor. Este revalorizat „spiritul eroic al înaintașilor” și organizate evenimente prin care tinerii „reîntâlnesc” eroii din trecut, unii chiar din propriile familii, recreați cu ajutorul tehnologiei AI. (The Conversation)
👉 Zeci de canale YouTube combină imagini și videoclipuri generate prin tehnologie AI cu afirmații false despre procesul lui Sean „Diddy” Combs, pentru a atrage zeci de milioane de vizualizări și profit financiar de pe urma dezinformării.
Potrivit datelor colectate de pe YouTube, douăzeci și șase de canale au generat aproape 70 de milioane de vizualizări din aproximativ 900 de videoclipuri despre Diddy, încărcate în ultimul an și infuzate cu conținut creat cu ajutorul tehnologiei. (The Guardian)
👉 O analiză publicată de European Digital Media Observatory (EDMO) arată că marile companii de tehnologie nu fac suficiente eforturi pentru a combate dezinformarea care circulă pe platformele pe care le dețin.
EDMO susține că există o diferență semnificativă între angajamentele luate de companii prin semnarea Codului european de bune practici privind dezinformarea și dovezile verificabile ale acțiunilor întreprinse în acest sens. (Euronews)
👉 Brandurile devin vulnerabile la efectele în lanț generate de funcționarea într-un ecosistem în care conținutul fals și înșelător domină discursul public, alimentează confuzia și distorsionează comportamentul consumatorilor, arată un studiu citat de Rappler.
Dezinformarea este adesea mascată sub forma unei implicări legitime, fiind introdusă prin conținut de tip lifestyle sau platforme de divertisment și răspândită de influenceri sau creatori cu puțină transparență.
👉 Mihail Hodorkovski, fost oligarh și cel mai bogat om din Rusia, este acum un activist de opoziție și fost deținut politic, trăind în exil la Londra. Într-un interviu pentru The Spectator, în care vorbește despre mentalitatea lui Vladimir Putin, el avertizează că Vestul nu este pregătit pentru războiul hibrid cu Moscova.
👉 Taiwan - considerat, pe scară largă, drept cea mai vizată democrație din lume în materie de dezinformare străină - a devenit membru fondator al unei noi coaliții formate de Fundația Internațională pentru Sisteme Electorale (IFES).
Într-un moment în care agenți ai regimurilor autoritare încearcă să submineze alegerile prin campanii de dezinformare din ce în ce mai sofisticate, modelul taiwanez nu este văzut doar ca eficient, ci ca fiind esențial. (The Diplomat)
👉 Unii infractori și-au antrenat proprii chatboți cu tehnologie AI, precum WormGPT, FraudGPT și DarkGPT. Apoi, aceste instrumente sunt promovate în rândul actorilor maligni și oferă o gamă largă de funcții.
De exemplu, FraudGPT pretinde că poate genera scripturi automate de tip malware, crea pagini și mesaje de tip scam, identifica breșe de securitate și vulnerabilități și chiar „învăța” să pătrundă ilegal în sisteme. (TechRadar)
👉 Postul public britanic BBC a lansat un nou site în limba poloneză, împreună cu conținut dedicat pe rețelele sociale, prezentând inițiativa ca un efort de a contribui la combaterea dezinformării în regiune. (Polskie Radio)
👉 ANALIZĂ. SUA desființează Voice of America, iar experții în politică externă arată că administrația Trump nu doar că renunță la controlul asupra „megafonului global”, ci îl predă adversarilor săi nerăbdători. (The New York Times)
Mulțumim!
Mulțumim frumos