Bună dimineața,
👉 Senatorii și deputații României au postat 374 de video-uri cu dezinformări pe TikTok, de la preluarea mandatului și până acum, arată Context.ro, care monitorizează cu ajutorul tehnologiei AI prezența aleșilor pe rețeaua socială.
👉 Victor Ponta, candidat independent la președinție, spune într-o emisiune de pe Kanal D că Uniunea Europeană ar fi făcut doar „povești și summit-uri” pentru Ucraina, de la declanșarea invaziei rusești.
Factual arată de ce Ponta minte.
👉 …și Nicușor Dan, la rândul său, a făcut niște aprecieri despre parteneriatul civil care nu au acoperire completă în realitate.
Factual arată că declarațiile sale sunt trunchiate.
👉 Statul român nu face demersuri pentru a mobiliza rezerviștii și nici nu pregătește populația pentru război, arată InfoRadar, o platformă dedicată combaterii dezinformării, care aparține Ministerului Apărării Naționale.
👉 …asta în condițiile în care președintele interimar, Ilie Bolojan, a arătat, săptămâna trecută, că decizia României de a nu trimite trupe în Ucraina a fost luată după consultări cu partidele.
Bolojan a mai atenționat că, în următoarea lună, până la alegeri, vor fi folosite astfel de falsuri pentru a manipula electoratul: ca să creeze frici sau motivaţie de vot. (News.ro)
👉 #DEZINFORMARE „UE nu-i va permite lui Zelenski să încheie un acord de pace cu Rusia pentru că războiul este în interesul Bruxelles-ului” e un tip de minciună promovată de propaganda pro-Kremlin.
Veridica.ro explică de ce nu se susține afirmația, dar arată și cui îi folosește acest gen de argument. Spoiler alert: Federației Ruse.
👉 …despre asta scrie și EUvsDisinfo într-o analiză care arată că Federația Rusă încearcă să amplifice povestea asta pe tot teritoriul UE.
„Rusia dă vina pe UE pentru prelungirea războiului – în timp ce propriile sale bombe cad peste Ucraina” - e ideea esențială a analizei, care arată lipsa de coerență logică a campaniei de dezinformare.
👉 Demisia lui Zelenski ar fi așteaptă de toți ucrainenii, pentru că va aduce mult așteptata pace, spune propaganda pro-Kremlin, care citează un deputat ucrainean dat în căutare internațională. (Veridica.ro)
👉 BONUS READ. Context.ro arată de ce nu se pot organiza alegeri „libere” pe timp de război, în Ucraina. „Ce să facem în cazul unei alerte aeriene în ziua alegerilor?”, e una din întrebările pentru care nu există un răspuns.
Materialul explorează legislația electorală ucraineană, istoria alegerilor pe timp de război și arată că în societatea din Ucraina există un consens politic împotriva alegerilor pe timp de război.
👉 …între timp, Biroul Electoral Central al României explică ce fel de materiale de propagandă sunt permise în timpul campaniei electorale, care începe în 4 aprilie. (Agerpres)
👉 Un post de radio face propagandă legionară de ani de zile, sub ochii autorităților române. (PressOne)
👉 Marine Le Pen, alături de alți opt europarlamentari francezi, au fost găsiți vinovați de deturnare de fonduri publice, într-un dosar cu un prejudiciu total de 2,9 milioane de euro.
Practic, potrivit procurorilor, aceștia plăteau din bani europeni angajați care munceau pentru partid, nu pentru cabinetele din PE.
Instanța a dispus 4 ani de închisoare, dintre care doi sub supraveghere electronică, și o interdicție de 5 ani pentru a candida la orice funcție publică. (HotNews)
Știri despre știrile false (și rețelele sociale care le amplifică)
👉 Probabil ați văzut deja imagini sau texte care anunță că sub Marea Piramidă din Giza ar fi fost descoperit un „complex” de camere și tuneluri, cu ajutorul unei „tehnici inovative” de „scanare radar”.
În primul rând, e bine să știți că nu e vorba de o descoperire „nouă”, ci de reluarea unor date dintr-o lucrare publicată în octombrie 2022, fără o verificare de către terți (peer review). (Research Gate)
Zahi Hawass, reputat arheolog și egiptolog, arată că nu există o bază științifică solidă pentru cercetarea citată mai sus. (The National News)
👉 În plus, Snopes arată că, în afara afirmațiilor autorilor, nu există nicio dovadă care să susțină afirmațiile recente privind presupusele descoperiri.
👉 Guvernul Slovaciei, condus de Robert Fico, a propus spre aprobare finanțarea a două organizații conexate cu site-uri care amplifică propaganda Federației Ruse. Banii ar urma să fie virați dintr-un fond de urgență aflat la dispoziția premierului. (The Spectator)
👉 Meta a blocat link-urile către știri și materiale de presă pentru Canada încă din 2023, ca răspuns la inițiativele legislative care obligă compania să plătească publisherii pentru conținutul rulat în rețelele sale. Pe de altă parte, X funcționează în Canada și CEO-ul platformei, Elon Musk, s-a amestecat în alegerile din alte țări.
Ăsta e contextul în care canadienii se pregătesc de alegeri federale și unii experți avertizează că le lipsesc instrumentele pentru a cerceta posibile interferențe online în alegeri. (CTV News)
👉 …și tot în Canada, o rețea de site-uri anonime folosește reclame care promovează articole false despre alegeri, pentru a atrage oamenii în „scheme de investiții” care nu există în realitate. (YouTube/CBC News)
Fenomenul ne e cunoscut: am arătat în Misreport cum peste 4.000 de reclame înșelătoare, promovate prin Meta în România, au promis câștiguri rapide, folosind imaginea unor figuri publice.
Am documentat și momentul când aceste reclame au început să folosească videouri de tip deepfake și am explicat ce înseamnă asta.
👉 Poți să ai încredere în documentarea pe internet făcută de chatboți cu tehnologie AI, precum ChatGPT, dar e mai sănătos să nu o faci, arată un studiu Tow Center for Digital Journalism, citat de Forbes.
BONUS READ. Puteți citi întreg studiul aici. (Columbia Journalism Review)
👉 Mai puțin de jumătate din primele 100 cele mai vizionate video-uri de pe TikTok despre simptomele ADHD conțin date care se aliniază cu tabloul clinic al tulburării mintale, arată o cercetare publicată de PLOS One și citată de NPR.
Autorii avertizează că materialele care conțin falsuri despre ADHD pot să-i influențeze pe adolescenți sau pot să-i determine să se auto-diagnosticheze greșit.
BONUS READ. Puteți citi întreg studiul aici. (PLOS One)
👉 Vă pregătiți să mergeți în SUA? WIRED a făcut o listă de măsuri pe care să le luați pentru a vă păstra confidențialitatea digitală intactă la controlul de la granițe.
👉 Peter Marks, oficial de rang înalt din domeniul sănătății din SUA, care era considerat un fel de barieră împotriva oricărei viitoare politizări a aprobării vaccinurilor de către Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA), a demisionat brusc, invocând „dezinformarea și minciunile” secretarului pentru sănătate, Robert F. Kennedy Jr.
Într-o scrisoare de demisie, referindu-se la Kennedy, Marks a scris: „A devenit clar că adevărul și transparența nu sunt dorite de secretar, ci mai degrabă el își dorește o confirmare a dezinformării și minciunilor sale”. (The Guardian)
👉 …între timp, un spital din Texas a anunțat că are sub zece pacienți minori cu forme grave de rujeolă însoțite de afecțiuni ale ficatului cauzate de doze prea mari de vitamina A.
Robert F. Kennedy Jr. e unul din promotorii utilizării de vitamina A ca tratament pentru rujeolă, iar statul Texas se confruntă cu o epidemie. (Texas Public Radio)
👉 …iar autoritățile din Austin fac eforturi să convingă părinții să își vaccineze copiii împotriva bolii, în mijlocul celei mai mari epidemii din ultimele trei decade. (Austin Monitor)
👉 Și România se confruntă cu un număr crescut de cazuri de rujeolă. Spitalul de pediatrie din Piatra Neamț are un etaj plin de pacienți care se chinuiesc cu efectele rujeolei, arată un reportaj video ARTE.
👉 Războiul tradițional – în care conflictele începeau cu tancuri care intră în acțiune – a fost înlocuit de un model hibrid. Astăzi, războaiele încep mult mai devreme, uneori cu ani înainte, prin destabilizare bazată pe tehnologie AI, infiltrare cibernetică și manipulare digitală.
Tehnologia AI este folosită pentru a pregăti terenul conflictului, modelând percepția publică, răspândind dezinformare și slăbind adversarii cu mult timp înainte ca luptele fizice să aibă loc, a explicat Avi Schechter, CEO al MER Group, la o conferință din Tel Aviv, citat de Israel Defense.
👉 FIMI e un acronim pentru acțiunile concertate de manipulare și interferența informațională străină. Foreign Policy Research Institute descrie slăbiciunile pe care le speculează acest tip de atacuri, dar și cum le putem contracara.
👉 Influencerii pot deveni instrumente în războiul hibrid, pentru că se bucură de încredere în rândul publicului tânăr, care are puține competențe în a deosebi informațiile verificate de falsuri, arată un studiu științific care trece în revistă și exemple practice. (International Conference on Cyber Warfare and Security)
👉 Un sondaj Amnesty International UK arată că 58% dintre tinerele din Marea Britanie cred că lideri ca Donald Trump alimentează misoginia online. Andrew Tate este indicat drept principală sursă de influență toxică de jumătate dintre tinerii din generația Z.
Peste o treime dintre respondenți spun că acest tip de conținut le afectează sănătatea mintală, iar una din cinci tinere a părăsit sau evitat platforme precum X, TikTok sau Instagram din cauza misoginiei. (The Independent)
👉 Finlanda se bazează pe două elemente cheie în arhitectura de securitate împotriva războaielor hibride: stocarea bunurilor critice și educația media. Un raport Konrad Adenauer Stiftung descrie pe larg măsurile prin care Finlanda reușește să aibă o societate rezilientă.
👉 Băncile occidentale au trimis miliarde în numerar către Rusia în săptămânile dinaintea invadării Ucrainei, arată o investigație OCCRP.
👉 O bunicuță din Italia a realizat că este pe cale să devină victimă într-o înșelătorie online. Acum, doi membri ai operațiunii sunt arestați și OCCRP povestește cum a procedat italianca de 80 de ani să-i prindă pe scammeri.
👉 YouTube e invadat de trailere de filme false, realizate cu tehnologie AI. Deadline a aflat că totuși, companiile care dețin filmele nu sunt deranjate de asta și cer platformei ca veniturile din vizualizările videourilor false să ajungă la ele.
…și trei teme de meditație
👉 În ultimele luni, m-am numărat printre cei care au revăzut filme și seriale care descriu viitoruri distopice. O cercetare citată de The Conversation explorează motivațiile secrete care stau în spatele nevoii de a evada în acest tip de povești.
👉 Nick Denton - fostul proprietar al Gawker Media - se mută din New York la Budapesta și explică de ce într-un interviu pentru Vanity Fair. Vă recomand să-l citiți ca o perspectivă unică asupra lumii tehnologiei din SUA - Denton e de părere că Elon Musk a fost complet acaparat de audiența sa de pe X și asta i-a schimbat comportamentul - de pildă.
👉 Industria AI — susținută de investiții uriașe și concurență — a făcut progrese constante, dar, de când a apărut, continuă să promită „mari descoperiri”.
Care nu prea devin realitate. (Axios)
Articolul despre bancile din vest care au trimis miliarde in cash catre Rusia inainte de invazie e pur si simplu scandalos.
Super informații
Merci