Bună dimineața,
Ucraina, Franța și Germania sunt țările cele mai afectate de manipularea informațiilor și interferență străină în modelarea percepțiilor publice, arată al treilea raport al Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE) din cadrul Comisiei Europene.
În cadrul alegerilor pentru Parlamentul European, de anul trecut, Serviciul a identificat 42 de cazuri de interferență din partea Rusiei.
„Operațiunea a urmat un tipar familiar: pregătirea din timp a infrastructurii de manipulare, atacuri asupra procesului democratic, interferență cibernetică, o creștere bruscă a activității chiar înainte de vot și eforturi post-electorale pentru a submina încrederea în rezultate”, arată raportul citat.
Sună familiar? 🙂
Raportul menționează mai multe rețele de dezinformare, printre care și Portal Kombat, pe care Public Record a identificat-o ca fiind parte din mașinăria care a amplificat prezența online a lui Călin Georgescu în Moldova și diaspora.
Potrivit raportului, strategia Portal Kombat e să satureze spații informaționale locale prin republicarea automată de conținut din surse preferate de Rusia. Avantajul acestei tactici, de a copia și amplifica un conținut produs deja, e că introduce falsurile propagate în indexarea motoarelor de căutare, cu costuri minime. (Pagina 27)
Același raport mai arată că rețeaua a fost adaptată la spațiul informațional al Moldovei și a fost folosită pentru a amplifica automat (adică prin tehnologie) conținut preluat direct de pe canalul de Telegram al Sputnik Moldova, canal interzis. (Pagina 30)
Raportul integral, cu metodologia și sursele sale poate fi consultat aici. (Serviciul European de Acțiune Externă)
Associated Press are și o hartă interactivă a atacurilor. Găsiți și România acolo.
👉 Conținutul ilegal care poate fi eliminat de pe platformele sociale este cel care încalcă una din legile aflate în vigoare în România sau alt stat membru al UE, explică Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
Într-un ghid publicat pe site-ul oficial, ANCOM oferă exemple de tipuri de conținut care poate fi raportat ca fiind ilegal și prezintă legislația și procedurile care permit ștergerea acestui tip de conținut.
„Exemple în acest sens sunt incitarea rasistă şi xenofobă la violenţă şi ură, abuzuri asupra copiilor, conţinut terorist, încălcări ale drepturilor de autor, produse periculoase şi ilegale”, arată Autoritatea. (InfoCentru ANCOM)
👉 …între timp, 20% dintre liceeni consideră că votul lor nu contează, iar 8 din 10 tineri au primit, în perioada campaniei electorale și ulterior în perioada alegerilor, conținut pe TikTok despre alegeri.
Asta arată un studiu al World Vision România, iar Consiliul Consultativ al Copiilor cere Ministerului Educației mai multe programe de educație civică și gândire critică. (Agerpres)
👉 Tot mai multe instituții media respectabile din întreaga lume își văd logo-urile, site-urile web, profilurile de pe rețelele sociale și imaginea clonate și apoi folosite în mod fraudulos, pentru a răspândi falsuri.
Tactica asta se numește „media spoofing” și a vizat, din 2018 până acum, peste 40 de instituții media. (Deutsche Welle)
👉 …în același timp, SUA suspendă efortul coordonat de contracarare a sabotajului, dezinformării și atacurilor cibernetice rusești, reducând astfel presiunea asupra Moscovei, pe măsură ce Trump se apropie de Putin. (Reuters via TVRInfo)
👉 …iar presa rusă minte că UE se transformă în „bloc militar” și soldații moldoveni vor fi folosiți drept carne de tun în războiul din Ucraina.
Veridica arată că ceea ce Rusia numește „bloc militar” are ca scop, de fapt, fortificarea capacităților de apărare ale statelor membre ale UE față de amenințarea Rusiei și a unei distanțări a administrației Trump față de asigurarea securității în cadrul NATO.
Știri despre știrile false
👉 O analiză a programelor principale de propagandă din Rusia, pentru ultimele trei luni, arată o scindare fundamentală, odată cu instalarea cabinetului Trump.
După ani de zile în care dușmanul principal a fost SUA, acum e vorba de Uniunea Europeană și Regatul Unit. Texty arată exact cum a „virat” propaganda Kremlinului.
👉 În timpul URSS, Alexander Skobov a fost acuzat de mai multe ori de propagandă anti-sovietică și internat cu forța, de două ori, în azile psihiatrice, care funcționau ca închisori. A petrecut în total atunci 6 ani închis.
Acum, Federația Rusă l-a condamnat la alți 16 ani de închisoare pentru postări pe social media în care susținea Ucraina. (The Guardian)
👉 După decizia SUA de a tăia finanțarea redacției Europa Liberă, jurnaliștii ruși aflați în exil și care erau angajați ai instituției riscă să își piardă statutul legal sau chiar să fie deportați. (The Guardian)
👉 …iar France 24 spune că decizia lui Trump de a retrage finanțarea face loc Chinei și Federației Ruse mai adânc în spațiul informațional european.
👉 Toamna trecută, locuitorii din Dakota de Nord s-au trezit cu un ziar cu totul nou pe pragurile caselor. Doar că „articolele” publicate nu aveau autori și majoritatea se refereau la proteste „ilegale” de acum 10 ani împotriva construirii unui oleoduct, Dakota Access Pipeline. Protestele fuseseră organizate de Greenpeace.
În același timp, organizația de mediu a pierdut un proces cu proprietarul oleoductului și susține că, de fapt, falsele ziare au fost parte dintr-o campanie care a influențat opinia publică. Și juriul procesului. (NiemanLab)
👉 Compania media Newsmax va plăti despăgubiri de 40 de milioane de dolari companiei Smartmatic, din SUA. Newsmax a acuzat Smartmatic, în repetate rânduri și fără nicio dovadă, că mașinile de vot folosite la alegerile prezidențiale din 2020 l-ar fi ajutat pe Joe Biden să câștige.
E al doilea proces câștigat de companiile din SUA care au fost acuzate că ar fi ajutat „fraudarea alegerilor” în favoarea lui Joe Biden, prin mașinile de vot. (The Verge)
👉 Arestarea fostului președinte din Filipine, Rodrigo Duterte a declanșat un val de informații false care îl prezintă în principal ca pe o victimă.
Arestarea sa, pe 11 martie, a fost prezentată drept „o răpire”, iar rețelele sociale au fost pline de citate fabricate, atribuite vedetelor și liderilor mondiali sau videoclipuri manipulate, prezentate ca „mitinguri pro-Duterte”. (Tsek.ph)
👉 Cloudflare, una dintre cele mai mari companii de infrastructură a rețelei de internet din lume, a anunțat AI Labyrinth, un instrument nou care ajută la combaterea roboților web de tip crawler, care extrag date de pe site-uri pentru antrenarea inteligenței artificiale fără permisiune.
Atunci când detectează „comportament inadecvat al roboților”, instrumentul gratuit, disponibil opțional, îi atrage pe aceștia într-un labirint de linkuri către pagini-capcană generate de AI, menite să „încetinească, să confuzeze și să consume resursele” celor care acționează cu rea intenție. (The Verge)
👉 Grok, chatbot-ul dezvoltat cu tehnologie AI de X, compania deținută de Elon Musk, ar putea fi folosit pentru răspândirea de falsuri.
Iar asta o recunoaște chiar bot-ul și asta îngrijorează comunitatea de fact-checking. (TechCrunch)
👉 Companiile tech americane, susținute politic de administrația Trump, contestă în instanțele din SUA reglementările altor țări, invocând libertatea de exprimare.
Cercetătorii vorbesc despre un nou val de „imperialism digital”, care amenință autonomia legislativă a statelor în fața Big Tech (The Conversation).
👉 Și dacă cea mai mare preocupare a noastră nu ar trebui să fie felul în care tehnologia AI ne poate afecta viitorul, ci posibilitatea ca aceasta să ne rescrie trecutul?
E o întrebare pe care o propune și o explorează un cercetător citat de Institutul Australian pentru Afaceri Internaționale.
👉 VIDEO. Meredith Whittaker, președinta Fundației Signal, ce dezvoltă aplicația de mesagerie Signal, a vorbit la conferința South by Southwest (SXSW) despre securitatea și confidențialitatea datelor.
Printre altele, Meredith a vorbit despre AI-ul de tip agent despre care spune că va avea implicații profunde pentru confidențialitatea utilizatorilor. (TechCrunch)
👉 VIDEO. Al Jazeera a descoperit o campanie de influență care folosește reporteri inventați și răspândește conținut anti-Franța și pro-Rusia în Africa de Vest și Centrală.
Mulțumim ! Eu tot sper ca din ce în ce mai mulți oameni să plece de pe whatsapp și să migreze spre Signal
Mulțumim frumos