Bună dimineața,
👉 Romania, o țară cu 19 milioane de locuitori, care se învecinează cu Ucraina, se află acum în centrul unui conflict transatlantic între aliații președintelui SUA și centriștii europeni care se tem că o rundă de alegeri crucială este manipulată de Moscova, titra ieri Politico.
👉 Se referă la decizia BEC de a invalida candidatura lui Călin Georgescu la funcția de președinte al României, urmată de o manifestație la care participanții au devenit violenți, au răsturnat o mașină și au aruncat cu pietre în jandarmi. (G4Media)
👉 În aceeași seară, Horațiu Potra, șeful grupării de mercenari și mâna dreaptă a lui Călin Georgescu, a lansat pe grupurile de comunicare cu angajații săi un mesaj prin care a cerut o acțiune armată din partea militarilor.
Potra se află în Dubai, unde se ascunde de justiția din România: e dat în urmărire internațională după ce o instanță a decis arestarea lui preventivă în dosarul instrumentat de Parchetul general. (HotNews)
👉 …și tot Parchetul General a anunțat luni că a deschis un dosar după ce George Simion a spus că ar trebui „jupuiți” membrii Biroului Electoral Centrale. Dosarul vizează fapta, nu persoana. (G4Media)
👉 …iar în locul lui Călin Georgescu ar putea candida profesorul universitar Dan Dungaciu. (HotNews)
👉 …care deja promovează, la rândul său, poveștile preferate ale rușilor: cum ar fi, că europenii vor să prelungească războiul chiar și prin trimiterea de trupe pe front. E fals și Veridica explică de ce.
👉 … și tot Veridica demontează alt fals: că antisemitismul românesc ar fi provocat, de fapt, chiar de către evrei. În ultima vreme, ăsta pare să fie un refren care se repetă: victima e de vină, prieteni 🙂
👉 Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, este subiectul unui fals care este amplificat pe rețelele sociale: numeroase videoclipuri de pe TikTok vorbesc, fără să ofere niciun fel de dovadă, despre cum Bolojan „a furat un TIR în anii ’90”. (Euractiv)
Presupusa informație a apărut prima dată în iunie, anul trecut, și a fost publicată de site-ul Puterea, arată Factual, care a și verificat-o. E falsă.
👉 Guvernul rus a investit într-un instrument puternic de propagandă în teritoriile ocupate din Ucraina: video bloggerii. Influencerii pro-ruși fac recenzii entuziaste despre cafenele din așa-numita „Republică Populară Donețk”, îl laudă pe „unchiul Vova” (Vladimir Putin) pentru că „a salvat localnicii” și produc emisiuni TV de călătorie în Mariupolul devastat de război. (DOXA via universul.net)
Știri despre știrile false (și rețelele sociale care le amplifică)
👉 O rețea de site-uri poloneze răspândește propaganda Kremlinului și trimite direct la instituții ruse de propagandă deja sancționate în spațiul european. (Global Espreso)
👉 …în timp ce Polonia așteaptă alegeri prezidențiale în 18 mai. La care participă și un candidat de extremă dreapta, care acuză actualul premier că are un plan secret de „ucrainizare” a țării. E, desigur, europarlamentar. (Worldcrunch)
👉 Mișcarea AllatRa se răspândește la nivel global și difuzează dezinformări sub pretextul conștientizării schimbărilor climatice. În Ucraina, AllatRa a fost interzisă ca sectă pro-rusă.
BIRD Bulgaria face o analiză a liderilor mișcării și a ideilor conspiraționiste pe care le susțin.
👉 Texty a citit transcripturile negocierilor pentru pace dintre Ucraina și Rusia, din 1918. Și a constatat că Rusia se folosește de aceleași stratageme și tactici ca acum 100 de ani.
👉 Criticile lui Donald Trump la adresa lui Volodimir Zelenskiy de la Casa Albă au dus la o creștere a dezinformării despre președintele Ucrainei.
Falsurile susțin că acesta l-ar fi înjurat pe Trump, ar fi înscenat războiul și ar fi folosit fondurile USAID pentru propagandă. (Deutsche Welle)
👉 Videourile deepfake au generat o întreagă industrie a înșelătoriilor. Forbes explică cum să le recunoști și să nu pierzi bani.
👉 Alianța transatlantică se fracturează, iar Europa trebuie să investească într-un scut digital împotriva operațiunilor cibernetice rusești, deja în creștere, arată o analiză a Institutului Internațional pentru Studii Strategice (UK).
Care arată și că, în următoarele săptămâni și luni, Rusia va spori atacul hibrid asupra Europei.
👉 Dacă ne simțim epuizați de consumul de știri zilnic, e bine să știm că există strategii care ne ajută să rămânem informați, dar fără să ne simțim copleșiți, scrie The Conversation.
👉 Celine Dion s-a plâns că vocea ei este clonată cu ajutorul tehnologiei AI și folosită pentru a genera cântece „false”. (CBC)
👉 O generație nouă de „medici” creați cu ajutorul tehnologiei AI, care dau sfaturi îndoielnice referitoare la tratamente și sănătate, sunt semnalați printre utilizatorii din SUA ai TikTok. (Indy100.com)
👉 Doi oameni au murit deja în SUA din cauza epidemiei de rujeolă. Pe acest fond, secretarul pentru sănătate al SUA, Robert F Kennedy Jr, cunoscut antivaccinist, a recomandat bolnavilor ulei de pește și vitamine, și a menționat că vaccinarea anti rujeolă e o opțiune „personală”.
Acum medicii se tem că asta nu va ajuta la creșterea ratei vaccinărilor. (NPR)
👉 O vastă rețea rusă de dezinformare manipulează chatboții occidentali bazați pe tehnologie AI, pentru a răspândi propagandă pro-Kremlin. E vorba de conținutul masiv publicat de rețeaua Pravda, cunoscută și sub numele Portal Kombat, și care a ajuns să „infecteze” răspunsurile oferite de chatboți cu falsuri.
Asta într-un moment în care Statele Unite și-au suspendat operațiunile cibernetice împotriva Moscovei. (France 24)
👉 …apropo de Portal Kombat, rețeaua a fost folosită și pentru a-l promova pe Călin Georgescu, a arătat Public Record.
👉 Minciunile și răzgândirile lui Donald Trump sunt, de fapt, elemente de „război psihologic”, spun experții citați de The Hill Times.
👉 Forbes demontează două din minciunile pe care Trump le-a spus în discursul său în fața Congresului SUA. Nu, guvernul federal al SUA nu a cheltuit 8 milioane de dolari pentru experimente cu „șoricei transgender”.
👉 Deutsche Welle publică o analiză care descrie îngrijorarea față de potențialele interferențe străine în alegerile din Groenlanda, unde influenceri MAGA ar fi distribuit bancnote de 100 de dolari în capitala insulei, Nuuk.
„O să vedem brusc cum Elon Musk găzduiește interviuri live cu anumiți candidați sau cum Trump susține anumiți candidați? Acesta este un lucru foarte problematic și amenințător pentru alegeri libere și corecte”, spune Johan Farkas, cercetător la Universitatea de Copenhaga, vorbind despre alegeri.
👉 LA Times e al doilea ziar din SUA, după The Washington Post, care își modifică secțiunea de opinie în mandatul de președinte al lui Donald Trump.
Astfel, opiniile publicate online sunt însoțite și de argumente în sens opus, produse cu ajutorul tehnologiei AI, pentru a arăta „obiectivitate” publicului. NiemanLab scrie că, în realitate, a ieșit o varză.
👉 Agenția de informații cibernetice a Canadei avertizează că țări precum China, Rusia și Iranul vor recurge, cel mai probabil, la inteligența artificială pentru a încerca să interfereze în viitoarele alegeri federale și să inducă în eroare alegătorii. (CBC)
👉 Google vine cu un instrument de căutare AI și mai ambițios. Se numește AI Mode, e accesibil deja și aduce un chatbot axat pe căutare direct în experiența principală Google. (The Verge)
👉 ANALIZĂ. Tehnologia AI poate fi o amenințare la adresa democrației, dacă ajunge concentrată în mâinile câtorva oligarhi. Tech Policy Press explorează posibilitățile de reglementare și filosofiile dezvoltatorilor de astfel de tehnologii.
👉 …și nici armele cu tehnologie AI s-ar putea să nu fie așa o idee bună, ținând cont că uneori pur și simplu admite erori mult prea mari.
The Conversation adună mai multe cazuri în care Inteligența Artificială nu a fost deloc inteligentă.